Hvordan det bedste træk vurderes

Nogle spekulerer over om jeg virkelig ved hvad det bedste træk er. Disse mistænksomme mennesker har helt ret, jeg ved det ikke. Jeg ved dog hvilket der er det bedste blandt de træk der er i databasen, hvilket er meget lettere.

Her er hvordan jeg finder ud af det. Det er et såkaldt "rekursivt" problem, fordi på hvert bræt afhænger det bedste træk af hvilke træk der er bedst for de brætter som opstår ved at spille hvert af de mulige træk på dette bræt. Det afhænger altså hele tiden af fjernere og fjernere træk indtil det sidste træk bliver spillet og man har enten vundet eller tabt. Herfor begynder jeg faktisk med at se på de sidste træk i spillene og det er let nok: Det sidste træk i ethvert spil er det der har vundet spillet så det må nødvendigvis være det bedste. Derfra arbejder jeg mig baglæns til begyndelsen.

For ethvert træk der ikke er det sidste, opstår der et nyt bræt når det bliver spillet; lad os kalde det det næste bræt. Der er to tilfælde:

Da vi nu ved hvilke der er vindende og tabende træk ser vi på det aktuelle bræt. Hvis alle træk er tabende, er det bedste vi kan gøre at vælge det tabende træk som forsinker nederlaget så længe som muligt. Det er "det bedste træk" når der kun er tabende træk. Hvis der er vindende træk vil vi bruge et af dem og det bedste af dem er det som vinder i færrest træk.

Jeg holder styr på hvor mange træk der er i det 'bedste' spil for hvert bræt og bruger denne information når jeg udregner hvilket der er det bedste på det bræt der kommer lige før.


Til de som foretrækker en mere stringent, matematisk behandling skal jeg beklage- Jeg ved ikke nok om spilteori til at kunne give den. Man kan dog se på det på denne måde: Jeg bedømmer faktisk trækkene i et afledt spil hvor de eneste lovlige træk er de som allerede er i databasen. I de spil vinder de "mulige" vindere faktisk altid og analysen ovenfor (let omformuleret) finder vindere og tabere.

Selvfølgelig er der ingen der faktisk spiller det afledte spil og det virkelige hex, spillet af gode spillere, er meget forskelligt fra det. Men det er en begyndelse og det er alt hvad jeg beder om.